was successfully added to your cart.
News tickerNyheter

Bergen Fjell Maraton – 21 km i de bergenske fjell

By 29. mai 2017 No Comments

Bergen Fjell Maraton blir hvert år fulltegnet og i år er det 1800 heldige som får løpe opp Ulrikken over Vidden og til målgang nedenfor Fløyen. Bergen Fjell Maraton er en kupert halvmarathon som hovedsaklig går på sti. Her kommer ernæringstips.

Kroppens viktigste energikilde når du løper er glykogen. Karbohydrater omdannes til glykogen gjennom fordøyelsesprosessen. Kroppen klarer bare å lagre en begrenset mengde glykogen. For ikke å gå tom for energi, må du derfor tilføre karbohydrater underveis.

Du må påregne å bruke betydelig lengre tid på Bergen Fjellmarathon enn en vanlig halvmarathon. 45 – 75 min tillegg i tid vil være et rimelig estimat. Dette er det viktig å ta høyde for. Det er kun 1 drikkestasjon, ca midtveis. Dette spiller også inn når man legger en plan for mat og drikke. Deltagerne er videre pålagt å løpe med sekk.

ERNÆRING UNDERVEIS

Viktigste prinsipper:

  • Forbered deg – legg en plan og gjennomfør den.

Tren på å spise og drikke i god tid før løpet og da i det tempo som du planlegger å løpe i (racepace)

  • Spis og drikk forebyggende! ALLTID!0

Ikke vent til du merker at du trenger energi – begynn så tidlig som mulig å tilføre næring og gjør det ved faste mellomrom gjennom hele løpet. Da minimerer du risikoen for å gå tom.

Forslag til plan

Vi har laget 2 ulike forslag. Forslag A baserer seg på at du har med egen drikke. Forslag B baserer seg på at du benytter drikkestasjonen midtveis og ikke bringer med deg egen drikke.

A. Du har med deg drikkeblære i sekken (eller drikkebelte). Denne fylles med sportsdrikke og da er du selvforsynt på hele turen. I tillegg  inntar du en 1 x SQUEEZY Energy Gel 33 g ca hver 1/2 time. Innta første gel allerede etter 30 minutter.

GE1006-1stk

SQUEEZY ENERGY GEL 33 g fås med eller uten koffein og i flere smaker.

Hvis du ønsker å bytte ut gel med energibar, kan du erstatte 1 x SQUEEZY gel med 1/2 x SQUEEZY Energi bar.

B. Du har ikke med deg egen drikke. Da anbefaler vi å innta en SQUEEZY Drink Gel hver 20-30 min. SQUEEZY Drink gel inneholder mer væske enn våre tradisjonelle geler og er derfor mer tyntflytende. Det høyere væskeinnholdet medfører at du slipper du å drikke til den, og du er ikke avhengig av å innta gelen i forbindelse med en drikkestasjon. Ta deg god på drikkestasjonen og få i deg minst et par begre med SQUEEZY Energy Drink.

Fås med og uten koffen.

Hvor mange SQUEEZY gel bruker jeg?

Dette er individuelt, og blant annet avhengig av kroppsvekt, intensitet og ikke minst hvor lang tid du bruker. Men et tips er å ha med litt mer enn det du tror du trenger. Det er en rimelig forsikring, tar liten plass og veier lite.

Estimat:   3-5 gel (Tid: 1:45-3:00)

Optimal ernæring før start

Det er mulig å øke kroppens lager av glykogen ved å spise riktig i forkant.

De 2-3 siste dagene.  Spis mye karbohydratrik mat – pasta, ris, poteter, grov brødmat. Unngå tungt fordøyelig mat eks med mye fett. Kylling og laks er bra. Grønnsaker/frukt. Vi snakker om en justering, ikke en total omlegging av kosthold.

Løpsdagen. Spis frokost 2-3 timer før. Eks kornblanding med frukt bær, yoghurt, brød med kalkun/skinke og lignende. Spis moderat.

Den siste ½ timen er det fint å drikke litt sportsdrikk eller spise en energibar. En yoghurt er også et godt alternativ.

En fin huskeregel er å ikke å bruke energibar eller sportsdrikk før en begynner å varme opp. Raske karbohydrater før en begynner å bevege seg gjør at blodsukkeret stiger veldig fort, og det fører ofte til at en føler seg sliten etterpå.

TIPS 1: SQUEEZY Carboloader brukes de 2-3 siste dagene for å maksimalisere kroppens glykogenlagre før en konkurranse. Er suveren i kombinasjon med lett frokost på løpsdagen når starten går tidlig.

TIPS 2: Bruk Crampfix de siste 2-3 dagene for å øke kroppens lagre av mineraler/salter. Ta også 2-3 kapsler til frokost løpsdagen og eventuelt 2 kapsler underveis. Dette bidrar til bedret muskelfunksjon og redusert risiko for kramper.

Crampfix

Crampfix

Etter målgang

Raske karbohydrater så fort som mulig etter målgang – helst innen 30 minutter. Banan, sportsdrikk, recoverybar og energibar er gode alternativer. Viktig å drikke godt – spesielt hvis det er varmt. Spis et godt balansert måltid innen 2 timer.

Lykke til!