was successfully added to your cart.
News tickerNyheterTips løp

Ernæringsplan 3-sjøersløpet

By 17. oktober 2018 No Comments

Lørdag 3. november er det tid for ny løpefest i Stavanger. Tradisjonsrike 3-sjøersløpet er en halvmaraton med forventet opp mot 3000 deltagere. Løpet går rundt de 3 «sjøene» Mosvannet, Stokkavannet og Hålandsvannet. I år er det også NM i halvmaraton.

SQUEEZY er tilstede ved startnummerutdeling fredag og lørdag. Her følger en del gode råd og tips om ernæring for 3-sjøersløpet.

Ernæring underveis

Kroppens viktigste energikilde når du løper er glykogen. Karbohydrater omdannes til glykogen gjennom fordøyelsesprosessen. Kroppen klarer bare å lagre en begrenset mengde glykogen. For ikke å gå tom for energi, må du derfor tilføre karbohydrater underveis på en halvmaraton.

Viktigste prinsipper:

Forbered deg – legg en plan og gjennomfør den.
Tren gjerne på å spise og drikke i god tid før løpet og da i det tempo som du planlegger å løpe i (racepace)

Spis og drikk forebyggende! ALLTID!
Ikke vent til du merker at du trenger energi – begynn så tidlig som mulig å tilføre næring og gjør det ved faste mellomrom gjennom hele løpet. Da minimerer du risikoen for å gå tom.

Forslag til plan

GE1010-0,9MB

SQUEEZY Energy Gel fås med og uten koffein. Flere ulike smaker

Innta 1 x 33 g SQUEEZY Energy Gel før drikkestasjonene.

Squeezy energidrikk

SQUEEZY Energy Drink

Drikk deretter på drikkestasjon. Sportsdrikk eller vann. Det serveres SQUEEZY Energy Drink på 2. ,  3. og 4 drikkestasjon. Dette er en sportsdrikk som er mild på smak og skånsom mot magen og tåles av de fleste i kombinasjon med gel.

Det er totalt 5 drikkestasjoner dvs ca hver 4 km.

 

 

 * Tips: bruk et gelbelte – da har du full kontroll.

SQUEEZY Ultralett løpebelte

SQUEEZY Gelbelte har plass til inntil 8 SQUEEZY Gel. Gelbeltet har dessuten feste for startnummer og du slipper å feste det i jakke/t-shirt.

Et alternativ til Gelbelte er SQUEEZYs Ultralette løpebelte i neopren med 2 lommer. Her får du plass til både telefon, geler og andre småting. Veldig komfortabelt å løpe med og med feste for startnummer.

Hvor mange SQUEEZY gel bruker jeg?

Dette er individuelt, og blant annet avhengig av kroppsvekt, intensitet og ikke minst hvor lang tid du bruker. Men et tips er å ha med litt mer enn det du tror du trenger. Det er en rimelig forsikring, tar liten plass og veier lite.

Estimat: 2-4 gel på en halvmaraton (Tid: 1:30 -2:15)

Når inntar jeg første gel?

Noen begynner tidlig og allerede på første drikkestasjon, mens andre foretrekker å vente litt. Optimalt ikke senere enn 2. drikkestasjon eller 40-45 min inn i løpet. SQUEEZY gelene er laget for å brukes hele veien og hvis de brukes riktig er det en effektiv og trygg måte å få i seg næring på.

Universitetet i Ålborg gjennomførte i for et par år siden en undersøkelse som viste at det er stor gevinst å hente på bruke gel på optimal måte. http://squeezy-norge.no/11-minutter-raskere-maraton-ved-bruk-av-gel/

 SQUEEZY Drink Gel

drinkogsuperdrinkgel

SQUEEZY Drink Gel inneholder mer væske og du trenger ikke å drikke til.

SQUEEZY Drink Gel inneholder mer væske enn våre tradisjonelle geler og er derfor mer tyntflytende.

Det høyere væskeinnholdet medfører at du slipper du å drikke til den, og du er ikke avhengig av å innta gelen i forbindelse med en drikkestasjon.

Dersom du sliter med å få deg i næring, er SQUEEZY Drink Gel et supert alternativ. Den er dessuten enda mer skånsom mot magen enn den tradisjonelle SQUEEZY Energy Gel.

Fås med og uten koffen.

Optimal ernæring før start

Det er mulig å øke kroppens lager av glykogen ved å spise riktig i forkant.

De 2-3 siste dagene. Spis mye karbohydratrik mat – pasta, ris, poteter, grov brødmat. Unngå tungt fordøyelig mat eks med mye fett. Kylling og laks er bra. Grønnsaker/frukt. Vi snakker om en justering, ikke en total omlegging av kosthold.

Løpsdagen. Spis frokost 2-3 timer før. Eks kornblanding med frukt bær, yoghurt, brød med kalkun/skinke og lignende. Spis moderat.

Den siste ½ timen er det fint å drikke litt sportsdrikk eller spise en energibar. En yoghurt er også et godt alternativ.

En fin huskeregel er å ikke å bruke energibar eller sportsdrikk før en begynner å varme opp. Raske karbohydrater før en begynner å bevege seg gjør at blodsukkeret stiger veldig fort, og det fører ofte til at en føler seg sliten etterpå.

TIPS 1: SQUEEZY Carboloader brukes de 1-2 siste dagene for å maksimalisere kroppens glykogenlagre før en konkurranse. Er suveren i kombinasjon med lett frokost på løpsdagen når starten går tidlig.

TIPS 2: 

Crampfix inneholder mineral/elektrolytter som kroppen forbruker mye av under fysisk aktivitet. Du svetter dem ut. Det er mineralene som gir svetten den salte smaken.

Har du for lite av disse mineralene (Kalium, Natrium, Magnesium, Kalsium) risikerer du at kroppen ikke fungerer optimalt. Bla blir næringsopptak, væskebalanse, muskelfunksjon negativt påvirket. For noen kan dette resultere i ubehagelige muskelskramper. Ta 1-2 kapsler Crampfix før du legger deg torsdag og fredag. Ta 2 kapsler til frokost løpsdagen og eventuelt 1-2 kapsler like før start.

Etter målgang

Raske karbohydrater så fort som mulig etter målgang – helst innen 30 minutter. Banan, sportsdrikk, recoverybar og energibar er gode alternativer. Benytt deg av arrangørens tilbud om lapskaus. Viktig å drikke godt.

 

Lykke til!